Geografie

Kenia beslaat bijna 583.000 vierkante km, hetgeen ter vergelijking bijna 16x zo groot is als Nederland (19x zo groot als België). De kust langs de Indische Oceaan is ruim vierhonderd kilometer lang. In het westen grenst Kenia aan Oeganda en het Victoriameer, het grootste binnenmeer van Afrika. De overige buurlanden zijn Tanzania in het zuiden, Soedan en Ethiopië in het noorden en Somalia in het oosten.

Klimaat

Het klimaat is een van de grootste attracties van Kenia. Het land ligt op de evenaar, maar kent een veelvoud aan klimaat- en vegetatiezones. Terwijl elders in Afrika binnen de tropische keerkringen de elkaar snel opvolgende passaatwinden voor lange regenperioden kunnen zorgen, wordt boven Kenia de luchtstroming beïnvloed door het samenspel van hoge bergruggen, uitgestrekte hooglanden en immense meren. Het klimaat is daardoor koeler en droger en de begroeiing minder dicht dan in de rest van de Afrikaanse gebieden langs de evenaar.

Baringo District

Baringo District ligt op de hoogvlakte van de Grote Afrikaanse Slenk (Great Rift Valley). Marigat is de belangrijkste stad. Vroeger was dit de hoofdstad van de Tugen stam. Deze streek wordt tegenwoordig bewoont door de Tugen, samen met de Njemps en de Pokot. De omgeving rond Marigat is kaalgevreten door de kuddes geiten en kamelen. 20 Kilometer van Marigat ligt het Baringomeer. Het wateroppervlak is modderbruin als gevolg van bodemerosie. Het meer bevat enkele eilandjes en is in totaal 130 vierkante kilometer groot. Rond dit meer kwamen tot voor kort meer dan 400 vogelsoorten voor. Verder wordt het meer bewoont door nijlpaarden en krokodillen. Kampi-Ya-Samaki is een vissersdorp aan het oever van het Baringo meer, en tevens de laatste nederzetting langs de verharde weg. In Kampi-Ya-Samaki en omgeving vinden de kernactiviteiten van LoBaDe hun oorsprong.

Nyanza

Aan het Victoriameer ligt de provincie Nyanza. Het ligt in het gebied van de Luo stam. Met ruim 2,5 miljoen mensen vormen de Luo de op een na grootste etnische groep van Kenia. Ze leven van visserij en akkerbouw. De hoofdstad van Nyanza is Kisumu, de derde stad van Kenia. Kisumu vormde ooit het eindstation van de Oeganda spoorlijn. Het klimaat en de ecologie van dit gebied vertoont grote overeenkomsten met Baringo.