Natuur

De natuur van Kenia is zo veelzijdig dat we op deze pagina geen volledig overzicht kunnen geven van alle bijzondere landschappen en organismen die er te vinden zijn. Op dit moment beperken we ons tot een korte beschrijving van de belangrijkste Nationale Parken.

Masai Mara Wild Park

Het Mara vormt een ecologisch geheel met het wereldberoemde Serengeti aan de Tanzaniaanse kant van de grens. Velen beschouwen dit wild park als het mooiste natuurgebied van Kenia. Het werd in 1961 gesticht en beslaat 1800 vierkante kilometer. De Masai mogen hun kudden weiden langs de randen van het gebied. Het binnenste gedeelte is voorbehouden aan de wilde dieren. Het landschap wordt overheerst door zacht glooiende, met gras begroeide heuvels. Langs de oevers van de rivieren Mara en Talek staan donkere acacia wouden. Het grasland is de ideale omgeving voor de gnoe, impala, zebra en topi. In de bossen langs de rivieren en hun seizoensgebonden zij-stromen leven giraffen en olifanten. In het Mara zijn groepen van 50 nijlpaarden geen zeldzaamheid. Hoofdattractie zijn echter de roofdieren. Dit park heeft het grootste leeuwenbestand van het land. Het open grasland is ook ideaal voor jachtluipaarden, hyena’s en jakhalzen. In juli vindt een jaarlijks terugkerend spektakel plaats: de trek van enorme kuddes zebra’s en gnoes (wildebeesten) vanuit het Serengeti naar het Mara.

Lake Nakuru National Park

In 1974 werd dit park uitgebreid tot een oppervlakte van 200 vierkante kilometer. Het Nakurumeer is een van de alkalische meren op de bodem van de Grote Afrikaanse Slenk. Het ligt op een hoogte van 1758 m en staat vooral bekend om zijn flamingo’s. Er waren tijden dat het aantal vogels bijna 1 miljoen bedroeg. Door de watervervuiling is het aantal vogels teruggelopen. Rond het Nakurumeer leven echter niet alleen flamingo’s, maar ook witte pelikanen, kormoranen (aalsgolfer), kraanvogels, ooievaars, ibissen, visarenden, slanghalsvogels, duikers, ijsvogels en lepelaars. Aan de westkant van het meer leven bavianen en de marmotachtige hyrax (klipspringer) en een paar luipaarden. Aan de noord- en zuidkant van het meer grazen in het open grasland waterbokken, impala’s, Thomson gazellen, etc.

Tsavo National Park

Het Tsavo is het grootste van alle beschermde gebieden in Kenia. Met 20.720 vierkante kilometer is het park groter dan alle andere parken tezamen. In het oosten bepalen droge doornbos-savannen het landschap In het verleden standen hier grote acacia-wouden, die echter vanwege de olifanten en een lange periode van droogte het loodje hebben moeten leggen. In het westelijke deel van het park strekken open savannen en de bush zich over lange afstanden uit. Overal zijn sporen te zien van vroegere vulkanische activiteit. Het neushoornbestand in dit park is het grootste van Kenia, maar de dieren vallen in dit uitgestrekte gebied nauwelijks op. Er zijn verder leeuwen, jachtluipaarden, nijlpaarden, krokodillen, etc.

Nairobi National Park

Het bijzondere aan dit park is niet dat er zeldzame diersoorten leven of een interessante geologische formatie is te vinden, maar simpelweg dat het bestaat. Het 114 vierkante kilometer grote park grenst namelijk direct aan de miljoenenstad Nairobi. Het park wordt aan een kant door de hoofdstad en de Mombasa Highway afgegrensd, maar ligt open naar het zuiden in de richting van de Athi Plains, waar de savannedieren zich vrij kunnen bewegen. In het park zijn de meeste diersoorten die in Kenia leven vertegenwoordigd. Er zijn geen olifanten, wel leeuwen, jachtluipaarden, zebra’s, gnoe’s, eland-antilopen, impala’s en Grant en Thomson gazellen. Ook leven er struisvogels en wratzwijnen. In de bosjes langs de rivierbeddingen en beken zijn giraffen en neushoorns aan te treffen. Het is slechts enkele minuten rijden van de stadsjungle naar de wildernis. Het is zelfs per lijnbus bereikbaar.