Kampi Ya Samaki @t Work..

Auteur: Bas Craane

Ja, daar zit ik dan, al meer dan vijftien weken in het dorp Kampi Ya Samaki. Ik besef wel dat we het erg getroffen hebben in dit dorp. We hebben ons eigen huisje dus geen hutje en we hebben zelfs elektriciteit en (geen stromend) water en voldoende te eten en drinken. Beter kan niet hier in Kenia. Wel als je in een hotel gaat zitten maar ja dat moet je ook maar willen.

Ik bedacht me van de week dat ik eigenlijk nog niet veel heb verteld over het dorp en wat voor mensen er leven en wat ze allemaal doen in het dagelijkse leven. Vandaag zal ik het jullie laten zien door middel van foto’s en een verhaal.

Kampi Ya Samaki heeft ongeveer 2000 inwoners..niet allemaal rijk maar zeker niet allemaal arm. Ze leven van gemiddeld 15 euro per maand. Kampi Ya Samaki ligt aan het Baringo meer waar veel toeristen op af komen gedurende de seizoenen. Het meer ligt vol met krokodillen en nijlpaarden en hier zijn vele vogels te spotten. Ze zeggen een van grootste plekken in de wereld. Dus laat Animal Planet en National Geograpiph maar komen

Het dorp bestaat uit een klein aantal straatjes met winkeltjes. Nee, geen winkeltjes die je bij ons gewend bent. Gewoon wat platen tegen elkaar en hup je hebt een winkeltje. De ene verkoopt frisdranken en brood en de ander is een restaurantje met lokale vis uit het meer. Ook hebben we hier eend drogisterij en slagerijen die geit verkopen.

Naast deze winkeltjes hebben we twee hotels in het dorp. Allebei een zwembad maar lang niet altijd toeristen, afhankelijk van het seizoen. Ook hebben we in het dorp een camping genaamd Robert’s Camp en wordt beheerd door een aantal Australiërs.

Drinkwater is in het dorp niet optimaal. De lokale bevolking haalt het water uit het meer. Zij maken het schoon met een bepaald middel waarna het drinkbaar water is. Wij westerlingen kunnen het water niet drinken omdat het te veel troep bevat. Er bestaan wat putten die het water uit het meer pompen meteen reinigen voor de bevolking alleen moeten er wel een klein bedrag voor betalen als ze water willen hebben. Daarnaast heeft Robert’s Camp een eigen bron maar blijkbaar denken deze westerlingen alleen aan zichzelf want ze geven geen schoon water aan het dorp. Erg jammer dus.

Elektriciteit is er genoeg maar is erg instabiel, zeker wanneer het geregend heeft dan valt het net wel eens uit helaas.

Entertainment is er voldoende in het dorp er zijn:

– Biljarttafels
– Baretjes
– Bioscoop(je) op zijn Afrikaans
– Tv’s dus Europees voetbal is gewoon te volgen
– Radio
– Dartborden
– Voetbalvelden
– Vliegveldje (helaas niet uitgeprobeerd)
– En Bas en Mark als de gekke Nederlanders
Het dorp heeft een aantal scholen. Voornamelijk basisscholen. De hogere scholen bevinden zich vaker in de steden.

Kerken zijn ‘hot’ in Kenia. Alleen al het dorp telt meer dan 20 kerken van diverse geloofsovertuigingen.

Het vervoer gebeurt hier met Matatu’s, Kleine busjes. Voor ongeveer 50 schilling = rond de 50 euro cent kom je al een heel eind. Helaas worden deze busjes altijd volpropt. Het officiële aantal mensen mag maar 14 personen zijn maar ze flikken het hier om er meer dan 20 personen in te proppen. Lachen man..

Dit is zo’n beetje het dorp. Het is een kleine wereld maar er is voldoende om hier een aantal maanden door te brengen. Ik hoop dat ik jullie nu een beter beeld heb gegeven over het dorp waar ik inmiddels al 3,5 maand (over)leeft We zullen maar zeggen beter ooit dan nooit.

Mensen, volgende week is het Sinterklaasfeest. De pieten zijn hier al heel lang geleden gearriveerd, nu Sinterklaas nog. Dus volgende week het verhaal uit het boek van Sinterklaas.

Groetjes vanuit Kampi Ya Samaki @t Work…