De projecten

Auteur: Mark Janssen

s Avonds hebben Huub en Maria van Lieshout een het complete voetbalteam van Kampi ya Samaki voorzien van nieuwe voetbalteneus. Als voormalig uitbaters van café d’n Hoefslag hebben zij al vele malen aan verschillende voetbalteams t-shirts gesponsord. Vandaag gingen ze even weer terug in de tijd.

Via het “Sport development program”, ondersteund Lobade plaatselijke sportclubs bij het opstarten en organiseren van verschillende sportactiviteiten. Via teamssport leert de jeugd om gezamenlijk prestaties te leveren. Hierdoor is de jeugd van de straat en leert men samen te werken.

Aan de blijde gezichten kon je zien dat deze voetballers erg dankbaar waren, ze straalde van geluk, dus wij als donateurs ook.

Op maandag gingen we de zonne-energie systemen die Lobade via het programma “Darkness out of school” heeft verschaft bekijken en tevens controleren. Na een fikse wandeling kwamen we bij de eerste school die Lobade ooit van zonne-energiesystemen voorzien heeft aan. Peter schonk deze basisschool ook nog 60 zakken cement voor de bouw van een nieuw klaslokaal.

Dat de wandeling in de stralende zon, klimmend naar de top van de kliffs, niet gering was bleek wel uit het feit dat ons pap er erg rustig / stil van werd en Huub de dingen niet meer zag zoals ze zijn. Toen Huub even stil stond te kijken zag hij de loslopende koeien namelijk aan voor Kamelen. Zijn opmerking: “Kijk die skonne kamelen daar eens”, zorgde dan ook voor de nodige hilariteit in de groep.

Na deze eerste school gingen we met de busjes nog naar een aantal andere scholen kijken. We tufte door de binnenlanden van Kenia, natuurlijk vonden onze gasten dit geweldig. Op sommige plekken kon het busje nauwelijks de steile hellingen beklimmen of de riviertjes passeren. 4X4 Adventure!!!

We kwamen aan in een dorpje waar de bevolking keer ofdat men water zag branden. Het leek wel of men nog nooit geen blanke gezien hadden. Gedeeltelijk is dit natuurlijk wel waar. In de binnenlanden kom je zelden een toerist tegen, af en toe zo’n verdwaalde avonturier, laat staan 3 busjes vol mzungo’s. Voor dit dorp maar zeker ook voor ons was dit bezoek een heel spektakel.

We bezochten de plaatselijke markt, en kochten voor de lol en ter ondersteuning van de lokale economie wat fruit en lekkernijen. Na heb bezoek aan “the market” bezochten we de school, waar men liet zien welke impact de zonne-energie systemen op de onderwijs prestaties hadden. Het werk wat Lobade verricht is wereldwijd gezien maar een druppel op de gloeiende plaat, maar de lokaal worden de mensen hier met die kleine druppeltjes er heel erg mee geholpen. Mooi werk dus!! Toen ons pap die blije kleine zwarte negertjes zag lachen kreeg hij er toch even een brok van in zijn keel. Wat zijn deze kinderen toch blij met de kleine niet materiële dingen. Het zijn de kleine dingen die het doen!!

De laatste dag in Kampi ya Samaki hebben zijn we met de groep gaan kijken hoe de een compleet nieuw zonne-energie systeem bij een plaatselijke school werd geïnstalleerd. De materialen voor deze school werden gefinancierd met de € 300,00 die ons pap, Huub en Maria bijeen verzameld hadden. Aangezien ons pap wist hoe zo’n elektrisch systeem geïnstalleerd moest worden, lieten wij hem z’n gang gaan en lieten hem zweten. Voordat we vertrokken vond er nog even een officiële ceremonie plaats en werden de panelen, onder toeziend oog van de foto camera’s symbolisch overhandigd.

De laatste avond in Kampi hebben we met z’n allen bij Soi gegeten alwaar het personeel de groep wederom verraste met de Jambo song. Traditiegetrouw dansen, zingen en feesten alle obers, koks en andere medewerkers aan het eind van een diner met veel ophef in polonaise door de eetzaal. Erg leuk en altijd gezellig.