The Samburu Wedding

Auteur: Mark Janssen

Nadat we een paar scholen voorzien hadden van nieuwe systemen, gingen we voor de afwisseling ook eens naar een echte Keniaanse bruiloft. Een bruiloft van een kennis van Anne, een bruiloft van een Samburu.

Net zoals bij Nederlandse trouwfeesten was het een drukte van belang, vele mensen maakte zichzelf druk, of dat alles wel volgens plan ging. Een dansje, een levensloop een soort van partytent, het is allemaal niet veel anders dan bij ons. De zwarte bruid was zelfs wit gekleed, en iedereen at zoveel mogelijk als hen voorgeschoteld werd. Er was een bruidscake, kado’s, alleen was er nauwelijks alcohol.

Het eten werd niet door een catering bedrijf “gelost” en opgediend. Een aantal vrouwengroepen was gedurende het feest druk bezig met het bereidden van de maaltijd. Niet in een HCCP volgens de richtlijnen hygiënische keuken, maar gewoon op open vuurtjes onder een stuk zijl. In schone grote pannen werden de aardappelen, het rijst en de geit klaar gemaakt om opgediend te worden.

De mensen zagen er, zoals echte Samburu’s, kleurrijk uit. (Bekijk de foto’s maar!!!)

Omdat wij mzungo’s waren stond het hele dorp dat aanwezig mocht zijn, ons enorm aan te staren. Een blanke op het feest??. Onder begeleiding kregen we een rondleiding en werden we naar een aparte eetruimte gebracht waar we, samen met de projectgroep, lekker privé konden gaan zitten eten.

In deze speciaal gereserveerde ruimte zat de vader van de bruid gezellig te tafelen met een grote en volgens mij ook rijke man. Hij zag eruit als een echte baron/zakenman. Zelf was hij al zo’n 2 meter groot, maar met zijn gedrag probeerde hij gezag te krijgen. Hij droeg een gouden horloge, wat gouden kettingen en armbanden in combinatie met een cowboyhoed en een dure bril. De rijkdom straalde ervan af!!! Achteraf bleek dat hij de politiechef van het hele district was. Hoe hij aan die horloge en kettingen is gekomen…??? Corruptie misschien????? Ik weet het niet……… en wanneer ik het hier aan de lokale bevolking zou vragen, denk ik ze dat mijn vraag niet zullen beantwoorden.

Na een “heerlijk” Afrikaanse maaltijd, feliciteerde we het bruidspaar, gaven ze een cadeau en gingen weer terug naar ons hotel.